Мрії про плов

Мечты о пловеЧим нижча температура на вулиці, тим більше хочеться чогось ситного і калорійного. Втім, навіть така страва може принести користь - якщо мова йде, наприклад, про плов ...

 

 

Історична довідка про плов

Плов — страва настільки давня, що винахід його приписують практично кожному історичному персонажу, який жив в Азії.

Міф 1

За однією легендою, рецепт плову носив медичний характер - його інгредієнти прописав страждаючому від любові принцу східний лікар Авіценна.

Міф 2

Інший міф стверджує, що авторство належить одному з радників Тамерлана: завойовник бажав збільшити маневреність своєї армії за рахунок рятування від обозів з продовольством. Воїни, природно, заперечували. Вихід знайшов один з радників: рис, трохи овочів і м'ясо баранів, яких тягали за собою в максимально свіжому вигляді - тобто живими.

Міф 3

Ще одна версія стверджує, що руку до створення плову доклав Олександр Македонський. Але, скоріше за все, його роль була не стільки вигадливою​​, скільки маркетинговою: дізнавшись рецепт плову під час найдовшого походу, що закінчився в Індії, його солдати поширили страву по всій імперії.

В слові ПЛОВ кожна буква має значення

Слово «плов» - це російська похідна від тюркського «пилав», що потрапив практично в усі європейські мови. Німці називаютето страву pilaw, французи - pilau. І в іспанській paella теж щось залишилося від турецького «пилав». Який в свою чергу вийшов при спрощенні вихідної абревіатури «палов ош», куди потрапили перші літери складових страви, відомої нам як плов.

Пієз - це цибуля, для плову найчастіше використовують ріпчасту. Ціла цибулина, що прокипіла в жирі на дні казана спочатку, задає колір всьому плову, якщо до нього не будуть додані спеції-барвники на зразок куркуми. Аєз - морква, її в плові повинно бути багато: гранична кількість - навпіл з рисом. Лахм - це м'ясо, для плову підійде будь-яке: від курки до баранини і свинини. Оліо - жир тваринного походження (курдючний, свинячий) або рослинний. У хід може йти бавовняна, кукурудзяна, кунжутна і соняшникова олія. Вет - сіль. Об - вода. Шалі - рис.

Для традиційного узбецького плову використовують рожеву Девзиру, яка змінює розмір при приготуванні і відмінно вбирає жир, стаючи ще смачнішою.


Читайте також:

needle Як приготувати дієтичний плов



Відео рецепти

baner-ukr-shop

Акції

Екзотична осінь з продукцією від ТМ
Період проведення: з 13.09.2016 по 17.10.2016. Акційний продукт: рисова локшина 400 г ТМ "Жменька", КУС-КУС пшеничний 800 г ТМ "Жменька", ...

Рисова локшина та вермішель за осінніми знижками!
Період проведення: з 13.09.2016 по 17.10.2016. Акційний продукт: рисова локшина 400 г, рисова вермішель 350 г ТМ "Жменька". Місце проведення: ...

Новинки

Рецепти