Топ-8 рецептів приготування куті

рождественская кутьяНапередодні Різдва християни накривають святковий стіл з 12 пісними стравами, головною з яких є кутя (сочиво, коливо). За традицією з неї починається вечеря і кожен, хто сидить за столом, повинен з'їсти хоча б ложку.

Вважається, що чим кутя смачніша й ситніша (багатша), тим краще буде врожай і вище достаток в сім'ї. Тому в Україні в Святий вечір кутю називали багатою і робили її дуже смачною.

Рецептів приготування куті не злічити, але лише деякі з них зайняли почесне місце в кулінарних книгах господинь. Найбільш часто для приготування куті використовують пшеницю, рис, перлову та пшеничну крупу. Ми підготували для вас найсмачніші та корисні рецепти багатої різдвяної куті.

кутья из риса полтавская

Кутя з рису (Полтавська)

На Різдво приготування куті в різних куточках України дещо відрізняється. На Західній Україні роблять класичну кутю: з пшениці, маку, меду, горіхів. На Східній Україні: з рису, вишень (або узвару) та горіхів. У Полтаві кутю готують з рису, маку, меду, родзинок і горіхів. У Києві в різдвяний десерт додають ячмінь, мак, мед і горіхи. Але найсмачніша саме та кутя, до якої ви звикли з дитинства!

Читайте рецепт >>> Кутя из рису (Полтавська) >>>

кутья из перловкиКутя з перловки

Найбільш популярними складовими різдвяної куті є пшениця або рис. Однак не менш смачною буде кутя, приготовлена з перловки. Перлова крупа додає різдвяній страві неповторного смаку та користі.

Читайте рецепт >>> Кутя з перловки >>>


кутья из риса классическаяКутя з рису класична

Яке ж Різдво без традиційної української страви - куті (коливо, сочиво)? Довгий рис, фрукти, горіхи, мед і мак - ось основні інгредієнти солодкої, розсипчастої різдвяної куті.

Читайте рецепт >>> Кутя з рису класична>>>


 


кутья из пшеничной крупыКутя з пшеничної крупи

Наші бабусі готували кутю з цілих зерен пшениці, додавали до неї родзинки, мед і мак. Але приготування такої куті займало дуже багато часу. Пропонуємо вам швидкий, але не менш корисний рецепт куті з пшеничної крупи. З пшеничною крупою ваша кутя завжди буде розсипчастою, золотистою та ароматною.

Читайте рецепт >>> Кутя з пшеничної крупи >>>


кутья из риса с изюмомКутя з рису з родзинками

Традиційною стравою на різдвяному столі здавна була кутя (сочиво) з пшениці, рису або ячменю. Пропонуємо вам простий і легкий рецепт рисової куті.

Читайте рецепт >>> Кутя з рису з родзинками >>>

 


кутья из риса с маком и орехамиКутя з рису з маком і горіхами

Існує кілька класичних рецептів приготування куті. Ми ж пропонуємо вам сучасну варіацію традиційної різдвяної страви. У сучасній куті чудово поєднуються арахіс в шоколаді і цукати з класичними інгредієнтами рисом і маком.

Читайте рецепт >>> Кутя з рису з маком і горіхами >>>

Кутя з пшениці

Інгредієнти: 1 склянка пшениці, 0,5 склянки маку, 0,5 склянки волоських горіхів, 0,5 склянки родзинок, 10 шт. кураги, мед за смаком

Спосіб приготування: До відвареної пшениці додаємо подрібнені горіхи, курагу й родзинки. Кладемо перетертий з цукром мак. Перемішуємо і приправляємо медом.

Порада! Родзинки в куті мають властивість розбухати і втрачати смак, тому, якщо кутя готується про запас, родзинки потрібно додавати по мірі поїдання. А для того, щоб мед не втратив своїх цілющих якостей, його необхідно додавати тоді, коли пшениця вже трохи охолоне.

Кутя з ячменю

Інгредієнти: 0,5 склянки ячменю, 6 склянок води, 4 ст.л. цукру або меду, 275 г замороженої малини, 0,5 склянки родзинок, 1 склянка вишні з компоту (видалити кісточки) або інших ягід з варення

Спосіб приготування: У великій мисці замочити зерно ячменю у воді на ніч. Після замочування воду не зливати. Після варити ячмінь в каструлі на слабкому вогні 1 годину. Потім додати цукор або мед, малину, родзинки і варити ще 30 хвилин. Додати вишню і варити ще 15 хвилин, або поки не вийде досить густа каша. Охолодити в холодильнику і подавати в холодному вигляді.

Порада! Така кутя не повинна зберігатися довго, оскільки ягоди можуть заграти.


Відео рецепти

baner-ukr-shop

Акції

Екзотична осінь з продукцією від ТМ
Період проведення: з 13.09.2016 по 17.10.2016. Акційний продукт: рисова локшина 400 г ТМ "Жменька", КУС-КУС пшеничний 800 г ТМ "Жменька", ...

Рисова локшина та вермішель за осінніми знижками!
Період проведення: з 13.09.2016 по 17.10.2016. Акційний продукт: рисова локшина 400 г, рисова вермішель 350 г ТМ "Жменька". Місце проведення: ...

Новинки

Рецепти