Макробіотика і рівновага

Macrobiotics-and-balanceТвоя вага, а разом з ним і настрій, весь час коливаються? Тоді знайомство з макробіотикою буде дуже доречним. Адже в центрі уваги цієї системи харчування перебуває питання здобуття здорової сталості ...

 


Макробіотика - синонім здорового довголіття, тому що ця система заснована на принципі природної рівноваги, що об'єднує різні енергії при підході до харчування як до базового елементу життя. Засновнику цього медико-філософського вчення Джорджу Озава вдалося поєднати стародавній традиційний підхід із сучасним способом життя. Макробіотика вчить нас, як гармонійно поєднувати у своєму харчуванні протилежності (інь і ян), яких в природі в «чистому» вигляді немає, але чиї єдність і боротьба якраз і створюють відчуття різноманітності життя. Макробіотика говорить про те, що надлишок однієї енергії і недолік іншої призводить до хвороб, втрати сил, похмурих думок. А повноцінне, збалансоване поєднання інь і ян у всьому, і в першу чергу в харчуванні, сприяє здоров'ю і довголіттю.

Гармонізуйте свій раціон 

Основу макробіотичної дієти складають цільні крупи. З них готують в основному каші (без молока і цукру), а також хліб (з жорнового цілозерного борошна) і макаронні вироби (з цілозерного борошна). Найбільш вживана в традиціях макробіотики крупа - це коричневий нешліфований і дикий або чорний рис. Готові страви не повинні зберігатися довше, ніж один день (назавтра їх їсти категорично не рекомендується).

Чоловічий раціон передбачає більш сильне прожарювання продуктів, більшу кількість приправ, більшу різноманітність.

Жінкам рекомендовано вживати більш легку їжу і з мінімальною тепловою обробкою, менші порції, а також налягати на салати. Свій щоденний раціон плануй в залежності від пори року. Навесні вибирай пшеницю, пророслі зерна, дикий часник, легке прожарювання продуктів під кришкою, мінімум солі. Влітку віддавай перевагу кабачкам, фруктам, салатам, свіжим овочам, легким способам приготування їжі, мінімуму солі. Восени приходить черга моркви, ріпи, свіжих круглих овочів, тривалого тушіння під кришкою, посилення смаку приправами. Взимку збільш споживання солі, моркви, цибулі, коренеплодів, масла; прожарюй продукти в жиру, тривало туши їх.

В чому особливість?

  • Всі злаки і крупи можна їсти вареними, підсмаженими, запеченими в духовці і т. д. Єдина умова - їх необхідно добре пережовувати. Ще один спосіб приготування каш, що дозволяє зберегти максимум корисних речовин, - це замість варіння просто залити звечора крупу окропом.
  • Овочі можна їсти як в сирому вигляді, так і в термічно обробленому. Перевагу віддавай плодам поточного сезону, вирощеним в тій місцевості, де ти живеш. «Екзотику» дозволяй собі хіба що зрідка.
  • Зведи запивання їжі до мінімуму - якщо харчуватися правильно, в цьому не буде потреби. Однак міняти звички краще поступово.
  • Іньські продукти готуй на сильному вогні, додаючи тим самим енергії ян, янські - туши чи вари на повільному вогні, посилюючи енергію інь.
  • Навесні слід вживати більше відварних овочів (при довгому зберіганні клітковина капусти, моркви грубішає). Споживання фруктів не збільшуй.
  • Влітку потрібно налягати на сирі овочі, ягоди і фрукти, максимально скорочуючи теплову обробку продуктів. Макробіотика рекомендує в невеликих кількостях використовувати гострі приправи.
  • Восени варто вводити в раціон більш складні в приготуванні страви (тушковані боби, їжу, смажену у фритюрі, злакові каші, приготовані в скороварці, та ін). При цьому роби акцент на повільному проварюванні, тривалому тушкуванні продуктів.
  • Взимку макробіотика радить готувати ситну їжу, додаючи більше приправ і рослинної олії, а також налягати на різні соління і коренеплоди тривалого зберігання.

Продукти, які лікують

Macrobiotics-and-balance-1

Ячмінь, перлова та ячна крупилегкий злак, який розсмокчує надлишковий жир, покращує функціонування жовчного міхура і печінки. Пшоно корисне для шлунку, селезінки, підшлункової залози. Готується разом з цибулею, морквою, кабачками. Овес містить більше жирів, в порівнянні з іншими крупами. Це тепла їжа, яка рекомендується для використання на сніданки взимку. У цілозерному вівсі багато слизистої речовини, тому обмеж вживання цього продукту при захворюваннях кишечника, дихальних шляхів. Гречка корисна для нирок і сечового міхура. Частіше їж її взимку. Фрукти бажано вживати переважно свіжими, відповідно до сезону, що виростають у місцевості, де ти живеш. Тропічних фруктів (манго, ківі, кокоси, банани) краще уникати, так як в них всі властивості занадто сконцентровані і посилені. Регулярно можна вживати фрукти, які ростуть на землі: дині, кавуни. Фруктові соки слід пити тільки зрідка.

Тваринна їжа допускається у вигляді яєць, молочних продуктів, масла, сирів, риби і дрібних морських тварин (але тільки в якості окремого прийому їжі). Згідно макробіотики, м'ясо вживати в їжу неприпустимо. Крім того що м'ясо діє на кров як окислювач і в процесі його засвоєння в організмі утворюється велика кількість шлаків, існують і не менш важливі протипоказання до його вживання. Наприклад, умови утримання тварин, хімічні добавки в корм, токсини страху, коли тварин ведуть на бойню, - все це залишається в м'ясі у значно більшій концентрації, ніж в будь-якому іншому продукті. Вдобавок умови зберігання м'яса змінюють структуру білка - в результаті ми їмо не що інше, як трупне м'ясо. Біохімічно м'ясо надзвичайно шкідливе для організму. Якщо ж ти поділяєш теорію впливу тонких енергій, то повинна знати, що м'ясо шкідливе також з інформаційно-енергетичної точки зору, адже воно випромінює вібрації нездоров'я.

Читайте також:

needle  Як проростити гречку ?

 


Відео рецепти

baner-ukr-shop

Акції

Екзотична осінь з продукцією від ТМ
Період проведення: з 13.09.2016 по 17.10.2016. Акційний продукт: рисова локшина 400 г ТМ "Жменька", КУС-КУС пшеничний 800 г ТМ "Жменька", ...

Рисова локшина та вермішель за осінніми знижками!
Період проведення: з 13.09.2016 по 17.10.2016. Акційний продукт: рисова локшина 400 г, рисова вермішель 350 г ТМ "Жменька". Місце проведення: ...

Новинки

Рецепти