Особливості приготування цілозерного хліба

Особенности приготвления цельнозернового хлебаЯкість і свіжість використовуваних інгредієнтів, а також точність при їх зважуванні - основні елементи, від яких залежить вдале приготування хліба.
Головний інгредієнт, використовуваний при випічці хліба як в хлібопічці, так і традиційним способом у духовці, - це борошно, і тому дуже важливо вибрати правильний тип борошна для кожного виду хліба або хлібобулочних виробів.

Пшеничне борошно найбільш популярне для приготування хліба. Пшеничне борошно має зовнішню плівку, яку ще називають «висівки», і внутрішнє зерно, що містить пшеничний зародок і ендосперм. Саме білок, який знаходиться всередині ендосперму, при змішуванні з водою утворює глютен. Глютен має властивість розтягуватися подібно еластичним предметам. Під час ферментації із дріжджів виходять гази, які уловлюються і сприяють тому, що тісто починає підніматися.

Біле борошно

У цьому борошні немає зовнішніх висівок та пшеничного зародку, а ендосперм, що залишився, перемололи на біле борошно. Тому дуже важливо використовувати саме біле борошно для випічки пишного хліба, бісквітів, тортів і пишних булочок. Так як таке борошно містить більше протеїнів, необхідних для формування глютену.

Цілозерне борошно

Цілозерне борошно - це борошно, що містить всі складові зерна, тобто висівки та пшеничний зародок, який надає борошну горіховий присмак та дозволяє готувати хліб з більш крупною текстурою.
Дуже важливо використовувати борошно із цільного зерна, оскільки випічка виходить не тільки смачною, але й дуже корисною.

Буханки хліба, виготовлені зі 100% цілозерного борошна, наприклад жорнового цілозерного борошна ТМ "Жменька", будуть мати більш щільну текстуру, ніж буханки білого хліба. Висівки, присутні у борошні, уповільнюють процес підняття тіста. Тому використовуйте спеціальні програми для приготування хліба з цілозерного борошна, які дозволяють йому піднятися.

Щоб спекти менш щільну буханку, замініть частину цілозерного борошна білим борошном. Комбінація білого і цілозерного борошна додадуть хлібу особливого присмаку та текстури.

Житнє борошно

Житнє борошно можна використовувати з білим і цілозерним пшеничним борошном для випічки чорного хліба із зернами чи житнього хліба. Навіть невелика кількість такого борошна додасть особливого присмаку готовому хлібу.
Якщо використовувати цілозерне житнє борошно ТМ "Жменька" окремо, тісто буде більш клейким і хліб буде більш крупнішої структури, що є характерними ознаками справжнього житнього хліба з цілозерного борошна!

Features-cooking-whole-grain-bread-2

Інші види борошна

Інші види зернових такі, як просо, ячмінь, гречка та овес містять невелику кількість протеїнів, і тому не виділяють достатньо глютену, щоб приготувати звичайний хліб.

Такі види борошна можна використовувати в комбінації з білим. Спробуйте замінити 10-20% білого борошна одним із цих видів.

 


Джерело: інструкції до хлібопічок Kenwood.


Відео рецепти

baner-ukr-shop

Акції

Екзотична осінь з продукцією від ТМ
Період проведення: з 13.09.2016 по 17.10.2016. Акційний продукт: рисова локшина 400 г ТМ "Жменька", КУС-КУС пшеничний 800 г ТМ "Жменька", ...

Рисова локшина та вермішель за осінніми знижками!
Період проведення: з 13.09.2016 по 17.10.2016. Акційний продукт: рисова локшина 400 г, рисова вермішель 350 г ТМ "Жменька". Місце проведення: ...

Новинки

Рецепти