Як приготувати квас в домашніх умовах

Как приготовить квас из жерновой мукиНі, ми говоримо не про алкогольні напої, а про улюблений хлібний квас. Запрошуємо спробувати і дізнатися, чим квас з житнього борошна корисний, яким буває і як його готувати. Все про традиційний російській напій - квас і про способи його приготування.


 

Хоча продукти, які заграли, і не рекомендується вживати в їжу (наполегливо не рекомендується!), квасу це правило не стосується. До його складу входять «корисні» продукти бродіння, які благотворно впливають на весь організм і примушують відчувати нас здоровими, а когось, можливо, і зовсім щасливим! За своїм наповненням, він буває двох видів: плодово-ягідний (буряковий, журавлинний, горобиновий і т. п.) і хлібний. Споконвічний і найбільш популярний з давніх часів - саме останній, тому ми і поговоримо про нього.

Давним-давно приготування квасу займало не одну годину і не один день (за деякими даними, весь процес міг займати до 70 днів).

З тих пір з'явилося безліч рецептів його приготування, але традиційно до складу хлібного квасу входило житнє борошно, цукор, солод (житній або ячмінний), дріжджі, квасні хлібці, молочнокислі бактерії, вода. Втім, технічний прогрес, як і «продовольчий», на місці не стоїть. Так, наприклад, сьогодні міські жителі для того, щоб полегшити процес приготування диво-напою, можуть використовувати сухий квас, який продається в магазині. Та й солод дістати не проблема - зазвичай він представлений на полицях супермаркетів у вигляді концентрату. В залежності від рецепту, в квас також можуть додавати мед, хрін, м'яту, родзинки, смородину і т. п.

Російський квас багато народу спас

kvasНа Русі квас вважали мало не ліками від усіх хвороб. Він рятував навіть від цинги! А все завдяки наявності в ньому великої кількості аскорбінової кислоти. Крім неї, квас багатий такими корисними речовинами, як молочна та частково оцтова кислоти, вітаміни групи В, вітамін Е, вільні амінокислоти (всього 10, а 8 з них вважаються незамінними), кальцій, магній та інші мікро-і макроелементи.
Що ж лікує квас? В першу чергу, він регулює травлення, нормалізує обмін речовин і зміцнює серцево-судинну систему. Хворих і ослаблених людей поїли ним, щоб зміцнити імунітет. Також він корисний для зубів (завдяки наявності в ньому кальцію), він лікує авітаміноз, підвищує апетит і має бактерицидні властивості (доведено науково). А у важкі часи через високу енергетичну цінність він міг замінити навіть звичайну їжу.
У спекотну погоду немає нічого кращого квасу, саме тому влітку, як гриби, виростають на вулицях міста бочки з квасом, які користуються великою популярністю. Ще одна корисна властивість, доведена вченими, - в тому, що хлібний квас знімає втому.

Протипоказання:
Оскільки він все-таки містить невеликий відсоток алкоголю, вагітним і маленьким дітям краще утриматися від його вживання. Те ж саме стосується тих, хто страждає захворюваннями травної системи (зокрема, підвищеною кислотністю, гастритом), сечокам'яною хворобою, цирозом печінки, подагрою і т. п.

Фітнес-порада:
Солодовий екстракт сприяє підвищенню фізичної працездатності, знімає втому і сприяє збільшенню обсягу м'язів.

Секрет смачного квасу

Приготувати корисний і смачний напій може будь-який бажаючий, головне знати основні секрети його приготування.
В основному квас готують із солоду, хліба або з борошна. Найбільш популярним і корисним є житній квас, приготований з житнього борошна.
Основний секрет приготування такого квасу криється в борошні: воно повинне містити всі частини зерна жита, щоб квас був насиченим, ароматним і корисним. Таким борошном є жорнове цілозерне борошно ТМ «Жменька». Завдяки дбайливому помелу на кам'яних жорнах, які передають позитивну енергетику борошні, воно зберігає всі частини цілого зерна (клітковину, ендосперм і зерновий зародок). Містить 90% корисних речовин жита: в 5 разів більше клітковини, в 2 рази більше мінеральних речовин (Mg, P, Fe і т.д.) і в 1,5 рази більше вітамінів, ніж звичайне житнє борошно.
При його використанні ви отримаєте вітаміни, макро-та мікроелементи, ненасичені жирні кислоти, незамінні амінокислоти, крохмаль, білок і клітковину. Дієтологи всього світу рекомендують цілозерні продукти як основу для здорового і збалансованого харчування.

Крім того, жорнове цілозерне борошно ТМ «Жменька» можна використовувати і в хлібопічках.

Рецепти приготування квасу з житнього цілозерного борошна ТМ "Жменька":

red-brew-made-from-rye-flourЧервоний квас з житнього борошна >>>

white-brew-made-from-rye-flourБілий квас з житнього борошна >>>


Цікаві факти:

1. До XII століття квас був навіть міцнішим за пиво (8%) і від нього запросто можна було сп'яніти. Звідси і пішло слово «квасити».
2. За однією з версій, поява саморобної горілки сприяла тому, що квасники стали приділяти більше уваги смаковим якостям напою, а не його міцності, яка, у зв'язку з цим, впала до 4%.
3. У 1975 році на міжнародному конкурсі в Югославії російський квас набрав 18 балів, випередивши на 8,2 бала навіть напій Coca Cola.

Normal 0 false false false RU X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Секрет вкусного кваса

Приготовить полезный и вкусный напиток может любой желающий, главное знать основные секреты его приготовления.

В основном квас готовят из солода, хлеба или из муки. Наиболее популярным и полезным является ржаной квас, приготовленный из ржаной муки.

Основной секрет приготовления такого кваса кроется в муке: она должна содержать все части зерна ржи, чтобы квас был насыщенным, ароматным и полезным. Такой мукой является жерновая цельнозерновая мука ТМ «Жменька». Благодаря бережному помолу на каменных жерновах, которые передают позитивную энергетику муке, она сохраняет все части целого зерна (клетчатку, эндосперм и зерновой зародыш). Содержит 90% полезных веществ ржи: в 5 раз больше клетчатки, в 2 раза больше минеральных веществ (Mg, P, Fe и т.д.) и в 1,5 раза больше витаминов, чем обычная ржаная мука.

При ее использовании вы получите витамины, макро- и микроэлементы, ненасыщенные жирные кислоты, незаменимые аминокислоты, крахмал, белок и клетчатку. Диетологи всего мира рекомендуют цельнозерновые продукты как основу для здорового и сбалансированного питания.

Кроме того, жерновую цельнозерновую муку ТМ «Жменька» можно использовать и в хлебопечках.


Відео рецепти

baner-ukr-shop

Акції

Екзотична осінь з продукцією від ТМ
Період проведення: з 13.09.2016 по 17.10.2016. Акційний продукт: рисова локшина 400 г ТМ "Жменька", КУС-КУС пшеничний 800 г ТМ "Жменька", ...

Рисова локшина та вермішель за осінніми знижками!
Період проведення: з 13.09.2016 по 17.10.2016. Акційний продукт: рисова локшина 400 г, рисова вермішель 350 г ТМ "Жменька". Місце проведення: ...

Новинки

Рецепти